Kip & ei (nom nom…)

Posted on Posted in Culinaire reizen

Wat was er eerder, de kip of het ei? Een interessant vraagstuk dat de mensheid al eeuwenlang bezighoudt. En dat ook als metafoor wordt gebruikt als men op zoek is naar de oorzaak van een bepaald fenomeen. Maar waarom zou je overal per sé een antwoord op willen hebben? Voor mij is het genoeg te weten dat zowel de kip als het ei onmisbare ingrediënten zijn in de keuken. Ik vind het ei nog wel het meest bijzondere van de twee, zeker ook als je kijkt naar de omvangrijke toepassingen van dit mooie object.

 

20151009_141837

 

Wij hebben met onze bruiloft vier kippen gekregen, die elke dag grote eieren leggen. Soms zo groot dat er een dubbele dooier in zit. Ook nu in de “winter” leggen ze nog elke dag alle vier een ei, soms drie. Naast de sublieme productie die ze draaien zijn het ook leuke beesten om te hebben. Als je in de buurt bent komen ze meteen op je af en je kunt ze makkelijk oppakken en aaien. Als je tuiniert terwijl ze loslopen dan komt daar niks van terecht want ze lopen overal dwars doorheen. Als je een schep zand wil afvoeren zit er geregeld een kip bovenop!

 

20160106_124309

 

De kleur eieren die kippen leggen verschilt, je hebt bruine en witte eieren. Welke kleur eieren de kip legt kun je zien aan de oorlellen. Als de lellen rood zijn leggen ze bruine eieren en als ze wit zijn leggen ze witte eieren. Onze kippen zijn bruin met rode lellen, dus de eieren worden bruin. Hieronder kun je zien hoe groot de eieren soms worden!

 

20151129_15025620151129_150403

 

Je kunt eieren voor zo veel verschillende dingen gebruiken. Je kunt ze koken, bakken of pocheren en direct opeten. Maar ook kun je ze verwerken in omeletten, frittata’s en dergelijke. Natuurlijk komen eieren ook in heel erg veel deegsoorten voor zoals deeg voor verschillende taarten of brood. Ook in puddingen en andere desserts komt het voor, vooral het eigeel, om het geheel te binden. Iedereen kent natuurlijk ook de meringue, die gemaakt wordt door het eiwit op te kloppen met suiker en daarna te bakken. Ook als smeersel op verschillende baksels, zoals worstenbroodjes of taarten met een raster van deeg erop, dient het ei om ervoor te zorgen dat het product tijdens het bakken een mooi glanzend goudbruin laagje krijgt.

 

Met een ei kun je zo veel doen dat je bijna zou denken dat het wel een heel kostbaar product moet zijn, of dat het wel heel veel moeite zal kosten om tot een ei te komen. Niet is minder waar, elke dag liggen er gewoon gratis vier mooie eieren voor ons klaar. “Gratis”, je moet natuurlijk voer kopen en de ren schoonhouden maar het is in ieder geval weinig ‘input’ en maximale ‘output’ wat je krijgt. De kip legt ze uit zichzelf en hoeft niet gedwongen te worden of te worden pijn gedaan, het is een natuurlijk proces. Natuurlijk zit er een schaduwkant aan, de haantjes die geen eieren kunnen leggen vergaat het heel anders. Zij zijn economisch niet rendabel doordat ze geen eieren leggen en omdat de legrassen niet ‘snel genoeg’ op gewicht komen (12 weken in plaats van de vleesrassen die in 6 weken op gewicht zijn) zijn ze ook voor de vleesproductie niet interessant. Hopelijk komt er nog een keer een oplossing voor, dat ook de haantjes een mooi leven kunnen hebben dat langer duurt dan slechts één dag.

 

Mijn favoriete moment om eieren te eten is toch wel bij het ontbijt, ik ben dol op een full English breakfast. Of liever nog; een full Scottish breakfast! Schotland is zo’n mooi land met mooie steden en mooie natuur, daar heb ik de lekkerste ontbijtjes ooit gehad! Met Venetië op een goede tweede plaats. Het beste herinner ik me nog het ontbijt tijdens mijn reis met school toen we in Glasgow waren. Dit was in het Kelvin Hotel (www.kelvinhotel.com) een stukje buiten het centrum. Toch kon je heel makkelijk in het centrum komen met de geweldige metro die Glasgow rijk is. Deze is in 1891 gebouwd en rijdt nog steeds dezelfde route als toen, het is echt een schattig klein metrootje. Het was een supermooie ontbijtzaal met typisch Britse ontbijtplankjes en bruine saus. Er kwam altijd toast en boter op tafel en voor de warme gerechten mocht je de bestelling doorgeven. Natuurlijk kon je daarbij kiezen uit eiergerechten, bacon, worstjes, witte bonen in tomatensaus, gebakken champignons en gebakken tomaat. (Soms kun je ook nog kiezen uit bloedworst, haggis, schelvis, haring, zalm en aardappels.) En je bent niet gelimiteerd tot één of twee gerechten, nee je kiest gewoon lekker zo veel als je wil! Heerlijk!

 

kelvin breakfast room 2

 

Dus, mocht je me ooit een keer midden in de nacht wakker willen maken… Neem dan mee:

  • “Poached, scrambled or fried” eieren
  • Gebakken champignons
  • Bacon
  • Bloedworst
  • Worstjes
  • Gebakken tomaat
  • Toast met roomboter
  • Koffie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *