Breakfast paradise

Posted on Posted in Geen categorie

In het souterrain van het imponerende pand, ongeveer een halve verdieping onder straatniveau, bevond zich mijn hotelkamer. Waarschijnlijk was deze verdieping vroeger in gebruik voor bedienend personeel van de bewoners uit het huis erboven. Toen ik ’s ochtends voor het eerst boven in de ontbijtzaal kwam, zag ik namelijk wat een contrast dit was met de halfverzonken verdieping. Een ruimte van het formaat balzaal, misschien was het dat vroeger ook. Nu zorgden de hoge plafonds met weelderig gedecoreerde sierlijsten, en het uitzicht op de lommerrijke achtertuin, ervoor dat het een breakfast paradise was geworden. De ruimte was gevuld met formica tafels en stoelen, en aan de muur hing een elektrische kachel. Elementen die overduidelijk dateerden van ver na de bouw van dit pand. Typisch Brits waren de houten, frivole ontbijtplankjes, die men daar als placemat gebruikt. Op elke tafel stond een mandje met daarin onder andere zout, boter en – hoe kan het ook anders – HP sauce.

Het ontbijt dat geserveerd werd, bestond uit buttered toast. Daarnaast mocht je nog een keuze maken uit verschillende warme gerechten. Nou ja, een keuze maken? Je mocht ongelimiteerd doorgeven wat je allemaal wilde bestellen. Diverse eiergerechten, bacon, worstjes, witte bonen in tomatensaus, gebakken champignons en gebakken tomaat waren de opties. Tijdens het wachten tot alle gerechten klaar waren en geserveerd werden, werd er koffie of thee op tafel gezet. Geserveerd in tinnen kannetjes: geweldig, ik adoreer tinnen kannetje inmiddels omdat deze mij meteen aan ontbijten op vakantie doen denken. Het typisch Britse ontbijt was, zoals het hoort, rijk aan voedingswaarden en erg vullend. Het zoute van de bacon, de romigheid van de scrambled eggs, het ‘zuurtje’ van de geroosterde tomaat complementeerde elkaar op een mooie wijze.

Een gezegde dat de laatste tijd populair is, is: Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar, om aan te duiden hoe belangrijk een goed ontbijt is. Wil je die methode toepassen, dan kan dit zeker met gebruik van dit Engelse ontbijt. Tijdens het uitbuiken na de maaltijd kon ik de prachtige zaal nog even goed in mij opnemen. Het was het kalme halfuur na het rijke ontbijt, wanneer de coffee mij langzaam deed ontwaken en de bacon met scrambled eggs mijn energieniveau op peil bracht, toen de Touringcarchauffeur de zaal binnenkwam om mede te delen dat de reis verderging.

One thought on “Breakfast paradise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *