1 april kikker in je bil!

Posted on Posted in Geen categorie

 

Heerlijk toch om iemand eens lekker voor de gek te houden? Da’s natuurlijk altijd leuk maar op 1 april kom je er ook daadwerkelijk mee weg. Ook leuk om iedereen eens te foppen op het gebied van eten! Want zoals bekend is eet je niet alleen met je mond maar ook met je ogen, daarbij zijn de ogen zelfs nog belangrijker dan het daadwerkelijke proeven. Je hebt zo je eigen associaties bij het zien van eten en dat bepaalt eigenlijk al of je het in je mond stopt of niet. Dus met de presentatie kun je jezelf en anderen goed voor de gek houden.

 

Zo heb ik hapjes gemaakt voor een één-april-feestje, voor bij binnenkomst bij het welkomstdrankje. Een heerlijke mini hamburger met daarbij een frietje ketchup:

 

 

…Niets is natuurlijk minder waar! Want de hamburgerbroodjes zijn ananas-kokos cupcakes, de hamburgertjes zelf bananencake gevuld met botercrème, de frietjes zijn koekjes met basilicum- citroensmaak en de ketchup is een coulis van aardbeien! Om het ‘echter’ te laten lijken helpen de friet- en sausbakjes natuurlijk goed mee!

 

Ook zin om hier iets van te gaan maken? Hieronder vind je alle recepten, good luck!

(ook lekker voor andere gelegenheden dan 1 april!)

 

“Hamburgerbroodje” (± 20 mini-cupcakes)

120 g bloem
140 g suiker
1 ½ tl bakpoeder
snuf zout
40 g boter (kamertemp.)
1,2 dl kokosmelk
2 el kokosrasp
1 ei
4 schijven blik-ananas in kleine blokjes
sesamzaad

Bloem + suiker + bakpoeder + zout + boter mengen in een keukenmachine of met de handmixer.

In een andere kom meng je de kokosmelk, kokosrasp en één ei door elkaar, dit voeg je daarna toe aan de keukenmachine. Daarna voeg je nog de ananasstukjes toe.

Voor echt minihamburgers (zoals op de foto) bak je ze in een bakblik bekleed met papieren vormpjes voor échte mini cupcakes, je kunt ook gewone cupcakes doen maar dan worden je burgers iets groter.

Voor het bakken bestrooien met sesamzaad en daarna 20 – 25 minuten bakken op 170°C

 

 

 

“Hamburgers” (bananencake)

115 g donkerbruine basterdsuiker (voor een echte hamburgerkleur)
100 g bloem
3,5 g bakpoeder
snuf zout
1 geprakte rijpe banaan
1 ei
90 ml zonnebloemolie

Kom 1: basterdsuiker + bloem + bakpoeder + zout mengen, dit kan evt. in de keukenmachine.

Kom 2: banaan + ei + zonnebloemolie mengen.

Het mengsel uit kom 2 bij kom 1 doen en vervolgens bakken op een grote bakplaat die is bekleed met bakpapier. Probeer het mengsel uit te strijken maar mocht dit niet lukken is dat niet erg, je kunt later de burgertjes uitsteken en op maat snijden.

Bak het cakemengsel 12 minuten op 180°C

Als de cake is afgekoeld steek je met een ronde uitsteker de grootte hamburger die je wil en snij je ze met een broodmes in de juiste dikte. Met een maat kleinere steker steek je er kleine rondjes uit. Je houdt dan een soort donut over. In het gaatje van de donut spuit je straks de botercrème als vulling. (recept volgt)

Botercrème: met een mixer of in een keukenmachine klop je 250 g poedersuiker met 80 g roomboter (op kamertemperatuur werkt het beste)

 

 

“Frietjes” (basilicum-citroen koekjes)

125 g kristalsuiker
rasp van 1 citroen
5 grote basilicumbladeren
170 g roomboter
½ tl zout
270 g bloem

Doe de kristalsuiker, citroenrasp en basilicum in een sterke blender en maal het helemaal fijn zodat het een soort zanderige structuur krijgt. Als je geen blender hebt zou je het met een vijzel kunnen proberen.

Met een mixer of in een keukenmachine klop je de boter op met het suiker/citroen/basilicum-mengsel totdat het ‘fluffy’ is. Daarna meng je in 2 etappes de bloem er doorheen, dit kun je het beste met de hand erdoor spatelen.

Maak een bal van het mengsel, of een grote platte schijf, en laat het 2 uur in de koelkast afkoelen.

Daarna maak je er op een bebloemd werkblad een vierkant van dat ongeveer 5mm dik is, dan kun je er frietjes van snijden. Het is leuk om verschillende lengtes te maken, probeer het in wel zo dun mogelijke steeltjes te snijden (ze lopen nog wat uit met het bakken).

Daarna bak je ze 14 – 17 minuten in een oven van 160°C.

*Bij mij waren ze nogal uitgezakt na het bakken, toen heb ik met 2 rechte kartonnetjes wat geperst totdat het weer plattere steeltjes waren. Dit moet je wel direct na het bakken doen omdat het koekje anders al hard wordt.

“Ketchup” (aardbeiencoulis)

Pureer 250 diepvriesaardbeien (of als de aardbei in het seizoen is verse aardbeien) totdat je een mooi glad sausje hebt. Suiker of honing toevoegen is in dit geval niet nodig, omdat de koekjes al behoorlijk zoet zijn is dit een lekkere frisse en fruitige tegenhanger

.

One thought on “1 april kikker in je bil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *