Oudejaarsavond

Posted on Posted in Speciale gelegenheden

champagneglazen en vuurwerk

Wat was het vroeger een eer als je voor het eerst niet meer naar bed hoefde tussen het eten en middernacht! En wat leek die tussentijd toen lang te duren, je moest echt de tijd vol maken totdat het zo ver was om de straat op te gaan. Tegenwoordig knipper je een keer met je ogen en is het helaas al voorbij. Ik herinner me nog dat ik met mijn vader oliebollen ging bakken in onze frituurpan die op het gasfornuis stond. Zo’n zwarte, ronde hoge pan met een eveneens rond mandje erin. Sommige jaren waren we de hele dag en avond bezig met beslagen maken en vervolgens het bakken van oliebollen met krenten en rozijnen en appelbeignets. Ik stond dan op een klein Curver opstapje om boven de pan uit te kunnen komen. Het bakken duurde natuurlijk wat langer in verband met de kleine pan, maar ze waren niet te versmaden!

Dat was natuurlijk een stuk leuker en lekkerder dan de zakken prefab oliebollen die je tegenwoordig koopt in de supermarkt en alleen nog maar moet opwarmen. Waarvoor sommigen niet eens de moeite meer nemen om ze in de oven op te warmen en ze gewoon in de magnetron pleuren, waar het taaie ballen worden. Uit de Dikke van Dam leerde ik dat deze oliebollen in de zomertijd al worden gebakken en totdat ze in de schappen komen worden ingevroren… Ik laat je zelf je conclusie trekken hierover. Als ik ze niet zelf maak zou ik ten minste nog naar een gebakkraam gaan, en dan natuurlijk wel voor de ballen gevuld met krenten en rozijnen!

fortalit frituurpan curveropstapje

Dat klinkt reuze florissant; oliebollen gevuld met krenten en rozijnen. Ten opzichte van de bleke ballen waarin geen enkele vulling zit. Maar vroeger zat er nog veel meer vulling in de oliebollen. Er zaten naast krenten en rozijnen ook sukade, sinaasappelsnippers, appelstukjes, amandelen, citroenschil en/of citroensap in. Waarom zijn we ooit gestopt met al dit lekkers er in te doen? Dus als je vandaag nog zelf oliebollen gaat bakken thuis, snipper er lekker een appeltje in en vul het lekker met de andere ingrediënten en maak er een feestje van.

Naast de oliebollen is natuurlijk de champagne onmisbaar op oudejaarsavond. Als kind kreeg je de welbekende kinderchampagne, wij kregen altijd “Champomy”. Dat was natuurlijk heel erg speciaal want die kreeg je door het jaar heen nooit. Zo voelde het helemaal als een feestje en alsof je er echt bij hoorde, trots dronk je dan mee met ouders en oma’s (want ik had geen opa’s). Om daarna gezellig met de gasten van onder de 55 naar buiten te gaan en je eigen sterretjes te mogen afsteken. De ouderen stonden dan binnen van achter het raam te kijken wat er allemaal gaande was op straat. Vaders staken fier hun ingeslagen vuurwerkpakketten af, waarvoor halsoverkop de juiste flessen en emmers met zand moesten worden gezocht om het niet in een slagveld te laten veranderen.

champomy

Als al het vuurwerk op was en alle buren gelukkig nieuwjaar waren gewenst, was het tijd om naar bed te gaan. En sliep je heerlijk omdat je zo super lang op was gebleven. Hopelijk heeft iedereen zulke leuke herinneringen aan oudejaarsavond! En mocht dat niet zo zijn, ga ze maar eens heel gauw maken!

Ik wens iedereen een fijne laatste dag van het jaar, veel plezier vanavond en vannacht met eten, drinken en feesten. En dat 2016 een mooi jaar mag worden met nog veel meer lekker eten, drinken, vrienden en familie!

6 thoughts on “Oudejaarsavond

  1. Leuk verhaal Eline. Zo herinner ik me de oliebollen van ons oma. Die waren lekker! Ik zie nog overal de emmers beslag staan die moesten rijzen?. Ik heb nooit geprobeerd dat te evenaren en ze ook nooit meer gegeten. Fijne jaarwisseling voor jullie, we zien elkaar vast snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *