Tortillas ‘rondje koelkast’

Posted on Posted in Recepten

In professionele keukens wordt met ‘rondje koelkast’ bedoeld dat je kookt met wat er nog in de koelcel ligt, vaak wordt dit voor het personeelseten gebruikt. De koelcel in een professionele keuken is meestal zo groot als een soort inloopkast, vandaar dat je er echt een rondje in kunt maken.

Afgelopen week schoot me ineens iets te binnen om restjes op te maken, dat wil ik natuurlijk graag met jullie delen. Ik had namelijk geen vlees meer in huis, wel nog wat groenten en aardappels. Toch wilde ik graag een gerecht maken dat als één geheel gegeten kon worden, niet dat je een hoopje groente en aardappels op je bord hebt en dan alsnog iets van vlees mist. Ik had trouwens ook helemaal geen zin om naar de supermarkt te gaan om nog iets bij te halen, maar dat terzijde.

Dus ik dacht, waarom maak ik geen tortilla? Een Spaanse welteverstaan, geen Mexicaanse. Een tortilla is in feite aardappels, ui en ei, in de pan gebakken tot een grote dikke omelet. Omdat het ei alles aan elkaar bindt kun je er in principe nog wel iets bij doen in plaats van alleen aardappels. Wat ik nog had liggen waren wortels, courgette en spruitjes. Daarvan heb ik 2 verschillende tortilla’s kunnen maken:

 

Tortilla 1: aardappels, courgette, wortel

De aardappels, ongeveer 4 grote per tortilla, heb ik in zijn geheel voorgekookt. Voor deze eerste tortilla heb ik ze vervolgens in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik gesneden. De wortels, een stuk of 8 kleine wortels, heb ik schoongemaakt en in dunne plakjes van een paar mm gesneden. Vervolgens heb ik deze 2 minuten geblancheerd (= in kokend water onderdompelen) daarna uit laten lekken in een zeef. De courgette heb ik in blokjes gesneden van ongeveer een halve centimeter, en vervolgens voorgebakken in een koekenpan. Al deze gare ingrediënten heb ik in een kom gedaan en daar 3 eieren doorheen geroerd, heel voorzichtig zodat het ei overal tussen komt maar dat je aardappels in tact blijven.

De volgende keer zou ik toch 4 eieren doen, want met het bakken viel mijn tortilla helaas een beetje uit elkaar, dus één eitje meer is denk ik beter. En natuurlijk zout en peper naar smaak toevoegen. Bij recept 2 hieronder zal ik het bakken uitleggen.

 

 

bakkeninpan

mengsel in pan

 

Tortilla 2: aardappels, spruitjes, spekjes (mijn favoriet)

Het leek me zo leuk deze tortilla te maken, het is als het ware een ontlede en in een andere vorm gegoten spruitjesstamppot. Daarom was ik heel benieuwd of dit zou lukken, en het lukte! De aardappels heb ik voor deze tortilla in blokjes van ongeveer 1 cm gesneden. De spruitjes, na het schoonmaken, in vieren gesneden. En toen ongeveer 3 minuten geblancheerd en uit laten lekken. De spekjes heb ik in de koekenpan uitgebakken. Vervolgens alles met 3 eieren alles door elkaar gemengd. Hoewel 4 eieren beter zou zijn zoals je hierboven al hebt kunnen lezen.

 

spruitjesmengesl in pan

 

Bakken

Dan nu het bakken. Ik heb hiervoor 2 koekenpannen (±28cmØ) gebruikt en één grote deksel. In de eerste pan laat je op hoog vuur een paar eetlepels olie warm worden en vervolgens ‘stort’ je je tortillamengsel in de pan. Het ei dat naar onderen zakt vormt dan een mooi korstje en je kunt het vuur meteen al lager zetten. Dan de deksel op de pan zodat het geheel door kan garen, dit laat je zo ongeveer 10 minuten staan. Wel af en toe checken!

Voor de volgende stap heb je een beetje lef nodig! Je moet namelijk de tortilla in zijn geheel in één soepele beweging gaan omdraaien, daar heb je de 2e pan bij nodig. Je zet de 2e pan op zijn kop op de pan waar de tortilla in zit en draait hem 180° om. Vervolgens nog even bakken zodat je ook aan de onderkant een mooi korstje hebt en klaar is je tortilla!

 

Sausje erbij

Om even in Spaanse sferen te blijven heb ik er een aïoli sausje bij gemaakt, heel simpel! Gewoon wat mayonaise en een geperste knoflook er doorheen roeren.

Manieren om restjes te verwerken vind ik altijd leuk omdat ik het jammer vind om goede spullen te moeten weggooien. Daarnaast is deze tortilla meteen een mooie manier om een dagje zonder vlees te kunnen doen, als je de spekjes achterwege laat tenminste of kiest voor tortilla nr. 1. Ik had beide recepten op één avond gemaakt en dat was goed voor 4 volwassenen om van te eten. Mijn persoonlijke favoriet was die met spruitjes en spek omdat die wat sterker van smaak was door de spruitjes.

 

omgedraaid