2 makkelijke recepten om dit weekend klaar te maken!

Posted on Posted in Geen categorie

Wat is er nou fijner om in het weekend te doen dan lekker op je gemak te gaan koken.. Nadat je hebt uitgeslapen begin je rustig aan alvast wat voorbereidingen, zodat je tegen het begin van de avond heerlijk kunt eten. Ondertussen begint, in de loop van de middag, het huis heerlijk te geuren. Je heb je genoeg tijd over om een filmpje te kijken, een spelletje te doen, of buiten een wandeling te maken. Niets moet en alles mag!

1 Geroosterde kip uit de oven met worteltjes en aardappeltjes

kip dordogne stijl

Ik ken dit van de tijd dat we vaak naar Frankrijk op vakantie gingen.
We gingen dan vaak naar de lokale markten, waar altijd een grote grill-wand met kippen en kwartels stond te draaien. Onderin, waar alle heerlijke sappen naartoe dropen, lagen de aardappeltjes lekker te konfijten. Ook al heb je op je oven geen ronddraaiend spit, ook zonder is dit gerecht heel makkelijk thuis te maken.

Je masseert je kip met plantaardige olie en bestrooit hem met zout en peper, in zijn buikholte stop je een in stukken gesneden citroen en wat gekneusde knoflooktenen. Bij Albert Heijn hebben ze lekkere Label Rouge kippen die hier goed voor geschikt zijn. Ondertussen snijd je aardappels met schil in vier parten , ook de wortel maak je schoon en snijd je in ongeveer even grote stukken als de aardappel. Dit alles meng je met een beetje olie zodat het niet zal uitdrogen.

Je legt het dan in een ovenschaal welke je onder in de oven schuift. Daarboven hang je aan het spit je kip, boven de ovenschaal zodat de sappen daarin gaan druipen. Alles op 180°C in de oven, het heeft dan ongeveer één uur en een kwartier nodig, afhankelijk van de grootte van je kip. Je kunt zien dat het gaar is als er helder en transparant vocht uit de kip komt.

2 Spareribs met salade van witte kool en schillenfriet en zelfgemaakte barbecuesaus

Bij spareribs denk je meestal meteen aan zomer en barbecue, maar uit de oven worden ze ook super lekker. Als ik in de zomer ga barbecueën dan bereid ik deze spareribs zelfs meestal gewoon voor in de oven, zodat ze buiten tijdens het eten alleen maar opgewarmd hoeven te worden. Dit heerlijke recept wat ik al jaren gebruik komt van 24Kitchen!

ribs and coleslaw

Je neemt 3 kg spareribs waar je aan de achterkant (holle kant) het vlies vanaf haalt, doe je dit niet dan kunnen ze wel eens taai worden. Vervolgens smeer je ze in met een mengsel van 1 el paprikapoeder, ½ el komijnzaad, 1 el uienpoeder, 1 el knoflookpoeder, 1 tl chilipoeder, 1 el oregano, 1 el grof zeezout en 1 el bruine basterdsuiker. Zo laat je ze 3 uur marineren.

Na het marineren leg je ze met de bolle kant naar boven op een diepe bakplaat, die je vol laat lopen met water totdat er ongeveer 1 cm instaat. Je dekt het geheel af met aluminium en zet het 2,5 uur in de oven die is voorverwarmd op 170°C. Smeer ze daarna in met de barbecuesaus waarvoor het recept nu volgt:

Barbecuesaus:

Ondertussen maak je overheerlijke en supermakkelijke barbecuesaus door het in een steelpan doen van: 300 ml tomatenketchup, 40 ml worcestershiresauce, 4 el basterdsuiker, 2 el scherpe Franse mosterd, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl gemalen komijn, 2 takjes tijm en 400 ml water (deel hiervan achterhouden en pas toevoegen als het te dik wordt). Je kookt gewoon alles langzaam in tot je een lekkere saus hebt.

Koolsalade:

Je hebt genoeg tijd tussendoor om de witte koolsalade maken, het kan ook met rodekool! Dit doe je door de kool ragfijn te snijden, aan een kwart kool heb je al genoeg. Daar rasp je een paar wortelen doorheen, stuk of 5. Ook doe je er nog een gesnipperde rode ui doorheen. De dressing maak je van mayonaise, yoghurt, mosterd, zout en peper. Hiermee kun je zelf variëren tot je de gewenste dikte en smaak hebt, en de verhouding groente/dressing die je wil krijgen.

Frietjes:aardappel schil friet

Een hele lekker manier van frietjes maken voor erbij, is door aardappels dik te schillen
en dan van de schillen de friet te maken. De rest van de aardappel kun je dan in de koelkast bewaren en er de volgende dag nog iets and
ers van maken, zet ze wel onder water! De schillen was je in ruim water en daarna maak je ze droog in een theedoek. De schillen zijn dun genoeg zodat je ze in één keer krokant kunt frituren. Doe dit dus pas enkele minuten voordat je alles gaat opeten!

 

Het zijn twee recepten waarbij je steeds wachttijd hebt en dus relaxed in de tussentijd iets anders kunt gaan doen, dat is toch heerlijk in het weekend! Puur genieten..

 

 

 

2 thoughts on “2 makkelijke recepten om dit weekend klaar te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *