Culinair Bologna

Posted on Posted in Culinaire reizen

Begin september zijn we vijf dagen naar Bologna geweest! We waren een jaar lang niet weggeweest dus vonden dat we er wel even tussenuit mochten. De keuze viel op Bologna omdat het vanaf Eindhoven Airport te vliegen was en het er superlekker weer zou zijn. Vooraf hadden we al gelezen dat Bologna bekend staat als de ‘rode’, de ‘geleerde’ en de ‘vette’ stad. Het rood komt van de typische rode daken, de geleerde omdat het een echte studentenstad is en er de oudste universiteit van Europa gevestigd is. Wat ons het meest aansprak was de ‘vette’ stad, Bologna wordt gezien als culinaire hoofdstad van Italië met een keuken waarin veel ingrediënten gebruikt worden met zogenaamde ‘hoge voedingswaarden’. Oftewel, veel vette en lekkere ingrediënten zoals Mortadella (een typische worst uit de streek met stukjes nekvet van het varken erin), Parmaham, verschillende verse en gedroogde worsten, Parmezaanse kaas, Pecorino, allerlei en dan nog een hele batterij aan patisserie lekkernijen. Kortom, je zou er je culinaire hart kunnen ophalen!

Wat ons vooral opviel was dat het een heel erg levendige stad is, er zijn veel studenten maar ook veel niet-studenten op straat. En er zijn inderdaad veel plekken waar je iets kunt eten. Je hebt ristorante’s maar ook trattoria’s, osteria’s en zo zijn er nog wel een paar benamingen voor alle eetgelegenheden. In sommige café’s kun je rond 19:00 gebruik maken van een hapjesbuffet als je er een drankje neemt, je betaalt dan meestal iets meer voor je drankje. Je hebt dan wel toegang tot een buffet gedurende een paar uur. Wij hebben dit helaas niet gedaan in onze tijd daar maar als we nog eens terug gaan zouden we dat zeker proberen. Ook zijn er veel winkels waarin etenswaren verkocht worden. Je hebt er een schattig pittoresk straatje de Via Pescherie Vecchie waarin je groentekramen, slagerijen, restaurantjes, bakkers en allerlei andere lekkernijen winkels vindt. Wij zaten in een hotel maar als je een appartementje hebt gehuurd zou je lekker boodschappen kunnen doen en thuis koken!

20150906_110306

20150906_105139

20150909_135951

Uit eten

Van te voren hadden we gelezen dat je in Bologna goed en ook goedkoop uit eten zou kunnen. Onze eerste avond daar gingen we uit eten bij Cinque 50, een restaurantje dat hele goede beoordelingen kreeg op onder andere Tripadvisor. Het was inderdaad een leuk restaurant met super vriendelijke bediening en typisch Italiaanse gerechten op de kaart. We gingen meteen voor een gerecht met bolognese saus, of zoals ze het daar noemen ‘ragu’. Die was echt verrukkelijk, veel lekkerder dan hoe je die in Nederland eet! Toen we de volgende dag weer iets gingen uitzoeken om te eten viel het ons wel op dat de menukaarten overal wel ongeveer hetzelfde waren. De menu’s bestaan overal uit vijf gangen; antipasti, primi, secondi, contorno en dolci. De antipasti waren overal de vleeswaren en kazen uit de regio en de primi’s / voorgerechten bestonden vaak uit dezelfde soort pasta’s. Het hoofdgerecht is opgedeeld in tweeën, het hoofdgerecht bestaat alleen uit het stuk vlees of vis waarbij je nog een contorno besteld wat uit een groentesoort bestaat.

Naast Cinque 50, wat redelijk eenvoudig was maar wel goed, hebben we op nog twee plekken leuk en lekker gegeten. Zo hebben we bij Molo 3 gegeten, wat om de hoek van ons hotel lag. In tegenstelling tot de typische Bolognese keuken, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van vlees, was dit restaurant meer gericht op visgerechten. Door de aankleding was het een echt visrestaurant en op de vlonder waar het terras stond was zelfs strandzand neergelegd, zo kon je echt met je voeten in het zand eten. De kaart was kleiner dan andere restaurants maar wel een stuk origineler. Ook de service was super en het brood dat we kregen was het lekkerste dat we in heel Bologna hebben gegeten.

20150908_215626

IMG-20150924-WA0002

IMG-20150924-WA0003

20150908_205343

De laatste avond

Op onze laatste avond in Bologna besloten we te gaan eten bij wat te boek staat als een authentiek Italiaans restaurant, Trattoria Serghei. We gingen er zonder te reserveren langs en gelukkig was er nog een plekje vrij! Binnen waren de muren met een warme kleur hout bekleed en op ongeveer twee meter hoogte waren op alle muren plankjes met wijnflessen. We kregen de menukaart onder ogen en konden alsmaar niet kiezen, toen we eenmaal een keuze gemaakt hadden bleek dat ze ongeveer de helft van wat er op de kaart stond maar hadden. Waarschijnlijk omdat het elke dag vers gemaakt wordt dat ze kiezen wat er die avond te eten is. Alles oogde ook heel huiselijk, man in de bediening en vrouw en oude moeder in de keuken, heerlijk! Op een antieke commode stonden de gestoofde peren, appeltaart en de Parmezaanse kaas met rasp al klaar. De gerechten waren allemaal heel puur van smaak, met liefde bereid en met gebruik van verse lokale ingrediënten. We besloten hierbij een Lambrusco te drinken, een rode wijn die heerlijk ijskoud geserveerd werd. Het werd een mooie laatste avond in Bologna.

Qua eten en drinken waren onze verwachtingen nogal hooggespannen door alles wat we van te voren op internet hadden gelezen. Het klopt dat er veel lekkere streekproducten en -gerechten zijn maar van veel restaurants vonden we de kaart hetzelfde, dat was jammer. Wij hadden een heel mooie hotelkamer in het Best-Western San Donato Hotel maar daar was natuurlijk geen keukentje. Daarom lijkt het ons leuker om de volgende keer een appartementje te huren zodat je ook lekkere vleeswaren en kazen kunt kopen en lekker zelf thuis kunt koken en eten. Zo kun je zelf kiezen wat je neemt en op je gemak eten, want wij vonden het in restaurants ook wel vaak erg gehaast gaan. Ons lijkt het ook leuk om met de auto de regio te gaan verkennen, wie weet wat voor leuke eetgelegenheden er nog buiten de stad nog zijn!

 

20150909_202059

20150909_195812

20150909_195648

20150909_195657

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *