Erwtensoep is zo heerlijk om in de herfst en winter te eten en daarnaast ook nog eens erg goed voor je, de voordelen vast even op een rijtje:
- Het vult goed
- Zit vol met peulvruchten (spliterwten) waarvan door de WHO wordt geadviseerd om deze wekelijks te eten, onder andere omdat ze cholesterolverlagend werken en een goede vleesvervanger zijn (bron: Voedingscentrum)
- Daarnaast zit het ook nog eens vol met ‘gewone’ groenten, de welbekende WUPS. De afkorting WUPS staat voor Wortels – Uien – Prei – Selderij (knol- of bleekselderij). Deze combinatie van groenten wordt als basis gebruikt om smaak te geven aan soepen en sauzen. Als je een bouillon gaat trekken zitten deze groenten er altijd in, je voegt dan gevogelte/wild/visgraten/schaaldieren/rundvlees/verse kruiden toe afhankelijk van welk eindproduct je wil gaan maken.
- En ook niet onbelangrijk, het is heel gemakkelijk te maken en dan vele malen lekkerder dan kant-en-klare varianten.
Het Recept (voor 4 personen)
500 g spliterwten
100 g gerookte spekblokjes
500 g varkenspoot of krabbetjes / ribben
2 winterpenen
2 uien
1 prei
½ knolselderij
1 rookworst (zelf kiezen hoe gek je ’t maakt: ambachtelijke, magere, ‘gewone’..)
- Week de spliterwten in ruim water, het handigst is 1 nacht maar als je dat net zoals ik vergeten bent kun je ze ook nog ’s ochtends in ’t water zetten en dan na een uur of 6 de soep gaan maken (die moet dan nog 2 uur, dus als je om 18:00 wil eten begin je om 16:00 en moeten je erwten rond 10:00 in ’t water zwemmen)
- Spoel de spliterwten af onder de kraan in een vergiet of zeef, doe ze in een grote pan (er komt namelijk nog een hele hoop bij!)
- Doe erbij: 2 liter water, het varkensvlees, de gerookte spekblokjes (deze zorgen meteen voor wat zout) Breng het aan de kook, vanaf nu moet het 2 uur zachtjes koken.
- Ondertussen kun je op je gemak de groenten gaan schoonmaken en kleinsnijden, dit kun je dan steeds in de pan doen als je weer iets klaar hebt. Maakt niet uit in welke volgorde. Snijd de knolselderij in blokjes, de wortel ook in blokjes, de ui versnipperen (mag best grof) en de prei in halve ringen.
- Wil je er rookworst in? Bereid deze dan volgens de aanwijzingen op de verpakking, als het 15 minuten moet worden opgewarmd zorg dan dat je hiermee 15 minuten begint voordat je soepje klaar is zodat je het er dan meteen in kunt doen en aan tafel kunt!
- Haal vlak voordat je soep klaar is het varkensvlees eruit, je kunt het weggooien of je kunt de lekkere stukjes vlees van het bot afhalen en deze kleinsnijden en terugdoen in de soep.
- Na de 2 uur pruttelen is je soepje dus klaar, dan kun je ervoor kiezen om de soep zo te laten als ie is of je kunt ‘m met een staafmixer mixen om een gladdere soep te krijgen. (Als je ‘m gaat staafmixeren wel pas daarna het vlees en de worst toevoegen!)
Extra tips:
- Voor een vegetarische soep laat je het vlees gewoon achterwege, dit is niet nodig om een lekker soepje te krijgen. Mocht je wat diepte in de smaak missen kun je er altijd nog een blokje groenten- of kruidenbouillon aan toevoegen.
- Lekker voor erbij: roggebrood met katenspek of kaas.
- Voor een kook-filmpje is dit een goeie: http://www.24kitchen.nl/recepten/traditionele-erwtensoep
Voedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/over-ons/wie-zijn-wij-/de-wereld-eet-door-columns/column-extra-impuls-voor-de-peul.aspx
One thought on “Snert; gezond én makkelijk te maken soepje!”
Hij smaakte weer goed. Lunchpakketje deluxe!