Tropical BBQ

Posted on Posted in Geen categorie

Afgelopen weekend heb ik weer een paar lekkere recepten uitgeprobeerd die ik graag met jullie wil delen! Ik was zondag jarig en had voor het feestje een BBQ gehouden, met als thema ‘Tropical’.  Het menu bestond uit:

Hapjes vooraf:

  • Tortillachips met geraspte kaas
  • Gefrituurde calamares (inktvisringen)
  • Mini loempia’s met chilisaus

Daarna kwam de BBQ:

  • Saté van kip met satésaus, rijst en gebakken uitjes
  • Tropical burger: broodje, kerriemayonaise, hamburger, gegrilde ananas, mangochutney
  • Fruitsalade van heerlijk vers fruit

 

Kipsaté met satésaus, rijst en gebakken uitjes

Het recept voor de kipsaté en satésaus is van Danny Jansen, via 24kitchen.nl Je vindt het recept hier!

Voor de rijst is het ’t lekkerst om Basmati rijst te gebruiken, deze is heerlijk geurend en heeft een verfijnde smaak.

Bestrijk de satéstokjes met de satésaus en strooi er wat gebakken uitjes overheen, kant-en-klaar te koop in de supermarkt.

 

Tropical burger

Dit is een zelfbedachte combinatie van een aantal recepten bij elkaar.

Voor de broodjes had ik kaiserbroodjes van de supermarkt, die al afgebakken waren. Heel gemakkelijk!

De kerriemayonaise maak je door mayonaise te mengen met het sap van een versgeperste citroen en kerriepoeder. Je kunt dit geheel naar eigen smaak doen. Je krijgt in ieder geval een hele mooie gele, frisse en kruidige saus!

Hamburgers maak je door rundergehakt te mengen met alleen zout & peper en er vervolgens platte schijven van te maken. De rest van de onderdelen brengen al genoeg smaak, daarom is het niet nodig om de hamburgers ook nog uitgebreid om smaak te gaan brengen. Wel is het lekker om ze in ieder geval voldoende zout te maken, als tegenhanger voor alle fruitige en zoete smaken. Als je rundergehakt gebruikt hoef je de hamburgers niet door en door gaar te maken op de BBQ, ze mogen van binnen nog een beetje roze zijn.

Gegrilde ananasschijven, maar dan wel van verse ananas! Dit is namelijk veeeel smaakvoller dan uit een blik, ook karamelliseert het mooier bij het grillen. Hier kun je in een filmpje zien hoe je een ananas snijdt: klik hier! (In plaats van de te kern te verwijderen met een mes, heb ik een rond uitstekertje gebruikt, maar die moet je maar net in huis hebben).

Daarna komt de mangochutney, ik vind chutneys altijd heerlijk! Vooral als ze zelfgemaakt zijn. Zo is uienchutney heerlijk bij een winterse hertenbiefstuk en is een vruchtenchutney met rozijnen juist lekker bij een kaasplankje. Deze mangochutney is heerlijk op deze tropische burger en je vindt het recept hier. Ik heb hierbij gebruik gemaakt van diepvries mangoblokjes, wel heb ik ze na het ontdooien nog kleiner gesneden voor ik ze ging gebruiken.

Als alles klaar is komt de opbouw:
– Broodje
– Kerriemayonaise
– Hamburger
– Gegrilde ananas
– Mangochutney
– Kerriemayonaise
– Bovenkant van ’t broodje

Lekker om erbij te serveren zijn Twisterfries! Bestrooi deze na het frituren eens met paprikapoeder of cajunkruiden in plaats van zout!

Fruitsalade

Iedereen kent wel de fruitsalades-uit-blik die vaak bij een BBQ geserveerd worden. Helaas wordt er ook veel water en suiker aan toegevoegd waardoor de smaken van het fruit helemaal door elkaar lopen. Je krijgt dan één licht-zoete smaak die wel een beetje fruitig is, maar niet heel uitgesproken. Ook wordt het fruit vaak heel zacht van structuur, terwijl dit vers veel lekkerder en ‘knapperiger’ is. Kortom: vers fruit heeft veel meer kleur, bite en smaak.

Mijn inspiratie was hierbij dit plaatje, dat ik op Pinterest heb gevonden

fruitsalade pinterest

Zo mooi als op de foto is natuurlijk bijna niet te doen maar om zo dicht mogelijk in de buurt te komen kun je het volgende doen:

  • Snijd het fruit niet allemaal in dezelfde vorm, maar probeer hierin verschil aan te brengen
  • Gebruik fruitsoorten die verschillende kleuren hebben
  • Als je fruit gebruikt dat snel verkleurt (banaan/appel/peer) besprenkel dit dan met vers citroensap, het behoudt dan langer zijn kleur

Ik had dit gebruikt:

  • Aardbeien: hele en in helften
  • Kiwi’s: in schijfjes
  • Perziken: in partjes
  • Blauwe bessen: hele
  • Passievruchten: een paar, half opengesneden

Mango en ananas had ik niet meer gebruikt omdat dit ook al in de chutney en op de hamburger zat.

 

Hopelijk vinden jullie het een leuk stuk, ik hoor graag wat je ervan vindt en wat je misschien anders zou doen? Heb je misschien nog aanvullingen?

 

In ieder geval: Smakelijk eten! Vanaf het weekend wordt het weer beter BBQ-weer 😉

 

 

Nog wat random tips:

  • Doe wat olie in de marinade voor de saté, dan plakt het niet zo aan de BBQ of grillpan.
  • De hamburgers kun je met een kwastje (of je vinger) insmeren met wat olie, zodat ook deze niet aan de grill vast blijven plakken.
  • Zet de frituurpan gewoon naast de BBQ in de tuin, dan heb je geen frituurlucht binnen en je hoeft niet naar binnen op en neer te lopen om de hapjes en friet te bakken.

One thought on “Tropical BBQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *