Maak de makkelijkste ‘Sunday roast’ ooit!

Posted on Posted in Recepten

 

Dit gerecht kan echt iedereen maken en de kans op mislukken is nihil! Daarnaast kost het geen enkele moeite, het enige wat je moet doen is zo’n anderhalf uur jezelf vermaken terwijl alles lekker gaar wordt in de oven. Dat moet wel te doen zijn toch?

 

Toen ik dit maakte was het 29°C buiten en in de schaduw was het heerlijk toeven. Door een aantal warme dagen die hieraan vooraf gingen was het kwik ín huis al flink opgelopen. Ik had dus absoluut geen zin om lange tijd in het warme huis, boven de warme pannen te gaan staan. Toen kwam het idee voor dit gerecht waarbij je alles in een grote ovenschaal legt en er vervolgens ongeveer anderhalf uur geen omkijken meer naar hebt:

 

(4 personen)

1 hele kip van ongeveer 1 ½ kg, Label Rouge

1 kg krielaardappeltjes

3 paprika’s

1 courgette

1 citroen

6 tenen knoflook

 

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de krielaardappeltjes doormidden, of doe dit niet als je er geen zin in hebt.

Snijd de paprika’s in grove stukken van ongeveer 4 x 4 cm.

Leg alles in de ovenschaal en voeg 4 tenen knoflook toe die in helften gesneden zijn, ik gebruik meestal gewoon de diepe lade die bij de oven zelf hoort. Meng het met een scheut olijfolie en hussel het door elkaar.

De kip zit meestal vastgebonden met een touwtje, snijd dit touwtje los zodat je bij de holte kan. Vul die holte met partjes citroen en de rest van de knoflooktenen. Ook kun je nog verse kruiden zoals rozemarijn en tijm toevoegen.

Leg de kip op het krieltjesmengsel en bestrooi ‘m met zout.

Op de kipverpakking staat meestal hoe lang deze in de oven moet, dit is vaak per gewicht een bepaalde tijd. Voor een kip van 1 ½ kg zal dit rond de anderhalf uur zijn.

Je kunt nu de schaal in de oven doen en de kookwekker zetten.

Dan de courgettes, snijd deze ook in grove stukken. Omdat courgette veel sneller gaar is hoeft deze alleen het laatste kwartier erbij, niet vergeten dus!

 

Kijk om het half uur ongeveer eventjes of alles nog goed gaat in de oven. Mochten de krieltjes of paprika’s iets te donker worden, roer het dan even door zodat er weer andere delen boven komen te liggen.

 

20160710_191621

 

Na anderhalf uur heb je een heerlijke ‘Sunday roast’ die smaakvol is en ook nog met veel groente. Eventueel kun je er nog een salade bij serveren. Voor bij de aardappeltjes is mayonaise lekker, kies eens voor een mosterdmayonaise of citroenmayonaise!

 

TIP: twijfel je of je kip wel gaar is? Als het vocht dat eruit komt helder is dan is deze gaar, is het vocht troebel dan mag ie nog even in de oven.

 

Het aansnijden van de kip:
– Snijd eerst de bouten eraf door met je mes de ronding daarvan te volgen, op het laatst kun je het bot een beetje draaien op het scharnierpunt zodat je de bout er mooi af krijgt.
– Voor de filets snijd je aan de bovenkant van de kip langs het lange bot dat door het midden loopt, als je hier aan twee kanten mooi langs snijdt komen de filets mooi los.
– Dan zijn er nog twee vleugeltjes over, deze kun je eraf halen door op het scharnierpunt te draaien dan laten ze vanzelf los.

 

Smakelijk!

One thought on “Maak de makkelijkste ‘Sunday roast’ ooit!

  1. Jaa dit was echt lekker! En we hebben tenminste gezellig samen in de tuin gezeten ipv dat er één tot de keuken verbannen is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *